Hari ini saya try resepi yg simple and sedap...Resepi asal daripada Azie Kitchen (KLIK SINI). Tapi saya ubah skit2 ikut citarasa..Sup ketam ni sesuai dimakan untuk seisi keluarga dan dikatakan bagus untuk pesakit denggi kerana dapat meningkatkan darah platlet..(Click sini untuk baca ulasan mengenai mitos sup ketam dan denggi oleh Prof. Dr Adeeba Kamarulzaman)
Bahan bahan:
5ekor ketam kecik - potong 4
1 biji ubi kentang - potong dadu
Garam
Minyak masak
Bahan tumbuk:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu serbuk lada putih- ikut cita rasa masing
Bahan tabur:
Daun sup
Cara cara:
- Tumbuk kasar semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak .
- Tumis bahan tumbuk sehingga garing.
- Masukkan air dan reneh ubi sehingga empuk
- Masukkan ketam dan perasa- garam n gula, lada putih
- Tabur daun sup.
- SIAP UNTUK DIMAKAN!!!!